keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vihan ja Rakkauden kilometrit


Tampereella on jo monena vuonna syksyllä järjestetty Vihan kilometrit juoksukilpailu. Päämatkana on sata kilometriä. En itse ole siihen koskaan osallistunut. Olavi kylläkin 2010, kun juoksi kaikki kolme Suomen sataset. Ajattelen sitä nimeä: vihan kilometrit. Olen itse juossut 51 yli 100 km:n kisaa. Itsellä ei ole kyllä ajatukseen tullut koskaan, että vihaisin niissä ultrissa kilsoja. Koska se on vapaaehtoista. Ja hienoa, kun saa ja voi osallistua. Taistella kyllä välillä joutuu, mutta sehän kuuluu juoksuun. Mutta paljon on ollut flow tilaa, ja myös sitä mietaan hurmioos. Se tulee silloin kun alkaa oikein kulkea ja maali lähestyy, kuten erityisesti Ranskassa Niortissa vuonna 1992. 
Vihassa kyllä olen joutunut lenkkini vetämään. Näin tapahtui eilen. Mutta se ei johdu juoksusta, vaan tulee ulkopuolelta sisimpään. Sitä ei voi sanoa päähän ottamiseksi, sapettamiseksi eikä mihinkään niihin tavallisiin sanontoihin. Se on paljon pahempaa, kun kännykkä soi ja aina sama tyyppi pyytämässä rahaa. Silloin tuntuu, että joudun ottamaan entisen kuulantyöntäjäni nopeat kädet esiin. Silloin haluaisi olla myös Joe Louis(Brown Bomber) tai Rocky Marciano tai Ingo tai Floyd Patterson tai Sonny Liston tai Mike Tayson tai Cassius Clay eli Mohamed Ali. Mutta juoksu jatkui. Kilometrit vaihtuvat. Hiljainen kylätie. Talvinen luonto ympärillä. Minullahan on kaikki hyvin, hänellä ei ole. Elämä on kohdellut häntä toisin. Hän ei ole ollut tarpeeksi vahva. Viha alkaa hellittää. Nyrkit aukeavat. Kämmenet tulevat esiin. Nythän tämä vuosi loppuu ja alkaa uusi 2015. Niin tosiaan, niin kauan siitä on. Silloin se tapahtui. Golgatalla viha naulittiin ristille ja Rakkaus voitti. Näin vihassa juoksut loppuvat ja rakkauden juoksu alkaa. Tulee autuaallinen olo. Todellinen flow. Loppua kohden kiihdytän vauhtia. Viimeisen kilsan vedän hurmioos.

Muutama tunti on jäljellä vielä tätä vanhaa vuotta. Kohta alkaa pauke. ja eläimiltä on joulurauha tipotiessään. Ei kannata julistaa eläimille joulurauhaa. Mutta näinhän se menee. Iloista Uutta Vuotta!


1 kommentti:

  1. Viisaita sanoja taas. Oivasti myös kirjoitettu - mukaansa tempaisevasti. Kiitos hyvistä hetkistä tämän vuoden osalta blogin välityksellä ja ajatuksissa! Olette esikuviani - etenkin asenteellisesti. Nauttien juostaan. Oikein hyvää Uutta Vuotta 2015 teille sinne!

    VastaaPoista